Dietetyka studia I stopnia
Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa, potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.
FORMA STUDIÓW
Studia I stopnia na kierunku Dietetyka trwają 3 lata i prowadzone są w formie stacjonarnej.
W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:
- żywienie w sporcie,
- dietoterapia i dietoprofilaktyka.
SYLWETKA ABSOLWENTA
Absolwent, po ukończeniu studiów, otrzymuje tytuł zawodowy licencjata. Jest przygotowany do:
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia,
- planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności,
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych,
- a także prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent, oprócz opanowania powyższych umiejętności, będzie dodatkowo wyposażony w:
- szczegółową wiedzę w zakresie żywienia osób aktywnych fizycznie, a przede wszystkim uprawiających sport wysoko kwalifikowany,
- wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne pozwalające na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w dziedzinie żywienia człowieka.
Absolwent kierunku Dietetyka jest przygotowany do pracy w wielu instytucjach (ZOZ-y, żłobki, przedszkola, szkoły, szpitale, domy opieki, poradnie żywieniowe i dietetyczne, zakłady żywienia zbiorowego, firmy cateringowe, placówki sportowe itd.) i firmach przemysłu spożywczego, a także w podmiotach zajmujących się edukacją, upowszechnianiem wiedzy oraz promowaniem żywieniowych zachowań prozdrowotnych.
Absolwent kierunku Dietetyka może podjąć pracę w:
- poradniach żywieniowych,
- szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych,
- klubach i stowarzyszeniach sportowych,
- innych instytucjach związanych z doradztwem w zakresie żywienia ludzi, oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka.