UWAGA! Ten serwis internetowy używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka prywatności serwisu internetowego AWF Poznań

Nasza strona używa plików cookies do gromadzenia danych statystycznych, dostosowania treści serwisu do zainteresowań użytkowników, oraz prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów naszego serwisu. Pliki cookies pozwalają stwierdzić, które informacje na naszej stronie są dla Państwa ciekawe i najchętniej czytane.

Mogą Państwo kontrolować cookies poprzez zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej. Jednak wszelkie zmiany w tych ustawieniach mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego serwisu.

Zakład Dietetyki

F - Budynek dydaktyczny fizjoterapii
ul. Orląt Lwowskich 4-6
66-400 Gorzów Wielkopolski

NAUCZYCIELE AKADEMICCY

Kierownik - dr inż. Kinga Mruczyk

Dane

dr inż. Kinga MruczykImię i nazwisko Kinga Mruczyk
Tytuł / Stopień naukowy doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
Stanowisko adiunkt
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Żywienie człowieka,
  ▶ Żywienie i suplementacja diety,
  ▶ Analiza i oceny jakości żywności,
  ▶ Chemia żywności.

CV

Wykształcenie:

  • 2014: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
  • 2005: PWSZ w Gorzowie Wielkopolskim – prawo administracyjne i samorządowe (studia podyplomowe)
  • 2004:  Akademia Rolnicza w Szczecinie – magister inżynier w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki (adiunkt)
  • 2014–obecnie: Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu – nauczyciel akademicki (asystent)
  • 2005–2014: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim, Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia – starszy asystent

Zainteresowania badawcze:

  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób z nadwagą i otyłością, o zwiększonej aktywności fizycznej,
  • Zanieczyszczenia występujące w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka.

Publikacje ► Wykaz

Życie prywatne:

Jestem ciekawa świata, dlatego lubię dalekie podróże, eksperymenty w kuchni oraz literaturę popularnonaukową.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-423
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

dr hab. inż. Rafał W. Wójciak

Dane

dr hab. Rafał WójciakImię i nazwisko Rafał Wojciech Wójciak
Tytuł / Stopień naukowy doktor habilitowany nauk o zdrowiu
Stanowisko adiunkt
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Teoria i metodyka edukacji zdrowotnej,
  ▶ Dietetyka,
  ▶ Żywienie i suplementacja diety,
  ▶ Promocja zdrowia.

CV

Wykształcenie:

  • 2014: Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu – doktor habilitowany nauk o zdrowiu / neuropsychobiologia
  • 2002: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia / żywienia człowieka, dietetyka, toksykologia żywnosci
  • 2008: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – magister nauk społecznych w zakresie psychologii / psychologia kliniczna
  • 1994: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – magister inżynier technologii żywności i żywienia / fizjologia żywienia człowieka

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – adiunkt ze stopniem dra hab.
  • 2010–obecnie: Gabinet Psychoterapii i Psychodietetyki – psycholog, psychoterapeuta, dietetyk
  • 2009–2010: Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim - wykładowca
  • 2008–obecnie: UM w Poznaniu – adiunkt / adiunkt ze stopniem dra hab.
  • 2007–2008: Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie – wykładowca
  • 2001–2003: Novartis Pharma/ Oncology – monitor badań klinicznych
  • 1994–2015: UP w Poznaniu – asystent / adiunkt / adiunkt ze stopniem dra hab.

Zainteresowania badawcze:

  • Neuropsychobiologia zaburzeń odżywiania;
  • Rola składników mineralnych w zdrowiu i chorobie;
  • Zaburzenia psychosomatyczne;
  • Neurofizjologia depresji;
  • Psychologia sądowa, diagnoza poszlakowa.

Publikacje ► Wykaz

Uprawnienia:

  • Advance Open Water Diver;
  • Uprawnienia prowadzenia badań na zwierzętach;
  • Diagnoza Neuropsychologiczna;
  • Uprawnienia psychologa do badań kandydatów i posiadaczy broni palnej;
  • Uprawnienia psychologa do badań sędziów i prokuratorów;
  • Diagnoza zaburzeń odżywania;
  • Psychoterapeuta psychodynamiczny;
  • Uprawnienia psychologa biegłego sądowego.

Członkostwo w stowarzyszeniach:

  • Komisja Behawioralna Nauk o Żywności i Żywieniu PAN;
  • Polskie Towarzystwo Psychologiczne;
  • Polskie Towarzystwo Psychoterapii Poznawczej i Behawioralnej;
  • Polskie Towarzystwo Psychoterapii Psychodynamicznej;
  • Stowarzyszenie Psychologów Sądowych – członek Zarządu i Sądu Koleżeńskiego;
  • Polskie Towarzystwo Terapeutyczne.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-423
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

dr hab. med. Bernard Zajadacz

Dane

dr hab. med. Bernard ZajadaczImię i nazwisko Bernard Zajadacz
Tytuł / Stopień naukowy doktor habilitowany nauk medycznych
Stanowisko adiunkt
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Farmakologia,
  ▶ Patologia ogólna,
  ▶ Dietetyka pediatryczna.

CV

Wykształcenie:

  • 2000: Akademia Medyczna w Poznaniu – doktor habilitowany nauk medycznych
  • 1981: Akademia Medyczna w Poznaniu – doktor nauk medycznych
  • 1974: Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie – lekarz specjalista w zakresie pediatrii
  • 1966: Akademia Medyczna we Wrocławiu – lekarz

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
  • 2008–2011: Wyższa Szkoła Zawodowa w Kostrzynie nad Odrą – nauczyciel akademicki
  • 2002–2008: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
  • 1989–2014: Wojewódzki Szpital w Gorzowie Wielkopolskim – ordynator Oddziału Dziecięcego

Zainteresowania badawcze:

  • Ocena poziomu insuliny, hormonu wzrostu, glukozy i kwasów tłuszczowych we krwi a rozwój somatyczno-płciowy dzieci w okresie dojrzewania;
  • Zależności między osią jelitowo-trzustkową i metabolizmem węglowodanowo-tłuszczowym a typem otyłości u dzieci w okresie pokwitania;
  • Wpływ wysiłku fizycznego na osoczowe stężenia neuropeptydu Y, leptyny, somatomedyny C, insuliny oraz innych wybranych parametrów hormonalno-metabolicznych.

Szczególne osiągnięcia:

  • Prace nad epidemiologią i leczeniem otyłości u dzieci;
  • Analiza powiązań pomiędzy typem otyłości u dzieci w okresie dojrzewania płciowego a wybranymi czynnikami ryzyka cukrzycy typu II i miażdżycy w wieku późniejszym;
  • Ocena wpływu diety redukcyjnej na zmiany stężeń wybranych wykładników hormonalno-metabolicznych;
  • Ocena biohormonalna dzieci z zaburzeniami masy ciała i wzrostu;
  • Epidemiologia celiakii u dzieci byłego województwa gorzowskiego.

Publikacje ► Wykaz

Członkostwo w stowarzyszeniach:

  • Polskie Towarzystwo Pediatryczne (do 2003 przewodniczący Oddziału Gorzowskiego);
  • Polskie Towarzystwo Patogenezy i Terapii Otyłości;
  • Polskie Towarzystwo Endokrynologów Dziecięcych;
  • Polskie Towarzystwo Anatomiczne.

Życie prywatne:

Żona Elżbieta, synowie Maciej i Paweł, nadal wspominany spaniel Ajaks.

Zainteresowania:

Historia Kościoła, muzyka Beethovena, Czajkowskiego, Chopina; spacery brzegiem Bałtyku, wędrówki po lubuskich lasach. Słabości kulinarnych nie ujawniam (nazwisko wszystko wyjaśnia).

Dyżury

dyzur Terminy dyżurów zostaną podane w połowie października.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-218
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.