Zakład Dietetyki

UWAGA! Ten serwis internetowy używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka prywatności serwisu internetowego AWF Poznań

Nasza strona używa plików cookies do gromadzenia danych statystycznych, dostosowania treści serwisu do zainteresowań użytkowników, oraz prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów naszego serwisu. Pliki cookies pozwalają stwierdzić, które informacje na naszej stronie są dla Państwa ciekawe i najchętniej czytane.

Mogą Państwo kontrolować cookies poprzez zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej. Jednak wszelkie zmiany w tych ustawieniach mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego serwisu.

Zakład Dietetyki

F - Budynek dydaktyczny fizjoterapii
ul. Orląt Lwowskich 4-6
66-400 Gorzów Wielkopolski

 StanowiskoNr telefonu
  dr Kinga Mruczyk adiunkt, p.o. kierownika zakładu (95) 72 79 178
  dr hab. med. Bernard Zajadacz adiunkt (95) 72 79 178
  dr Małgorzata Mizgier adiunkt (95) 72 79 178
  mgr Angelika Cisek-Woźniak instruktor (95) 72 79 178
  dr hab. inż. Rafał W. Wójciak
  mgr Piotr Kisson
  mgr Monika Kurzawińska
  mgr Elżbieta Warzybok
  mgr Magdalena Trzeciak-Witkowiak starszy referent (95) 72 79 157

NAUCZYCIELE AKADEMICCY

p.o. Kierownika - dr inż. Kinga Mruczyk

Dane

dr inż. Kinga MruczykImię i nazwisko Kinga Mruczyk
Tytuł / Stopień naukowy doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
Stanowisko adiunkt
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Żywienie człowieka,
  ▶ Żywienie i suplementacja diety,
  ▶ Analiza i oceny jakości żywności.

CV

Wykształcenie:

  • 2014: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
  • 2005: PWSZ w Gorzowie Wielkopolskim – prawo administracyjne i samorządowe (studia podyplomowe)
  • 2004:  Akademia Rolnicza w Szczecinie – magister inżynier w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki (adiunkt)
  • 2014–obecnie: Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu – nauczyciel akademicki (asystent)
  • 2005–2014: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim, Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia – starszy asystent

Zainteresowania badawcze:

  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób z nadwagą i otyłością, o zwiększonej aktywności fizycznej,
  • Zanieczyszczenia występujące w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka.

Publikacje ► Wykaz

Życie prywatne:

Jestem ciekawa świata, dlatego lubię dalekie podróże, eksperymenty w kuchni oraz literaturę popularnonaukową.

Dyżury

dyzur Terminy dyżurów zostaną podane w terminie późniejszym.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-312
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

dr hab. med. Bernard Zajadacz

Dane

dr hab. med. Bernard ZajadaczImię i nazwisko Bernard Zajadacz
Tytuł / Stopień naukowy doktor habilitowany nauk medycznych
Stanowisko adiunkt
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Farmakologia,
  ▶ Patologia ogólna,
  ▶ Dietetyka pediatryczna,
  ▶ Elementy patofozjologii klinicznej,
  ▶ Neuroanatomia i neurofizjologia.

CV

Wykształcenie:

  • 2000: Akademia Medyczna w Poznaniu – doktor habilitowany nauk medycznych
  • 1981: Akademia Medyczna w Poznaniu – doktor nauk medycznych
  • 1974: Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie – lekarz specjalista w zakresie pediatrii
  • 1966: Akademia Medyczna we Wrocławiu – lekarz

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
  • 2008–2011: Wyższa Szkoła Zawodowa w Kostrzynie nad Odrą – nauczyciel akademicki, prof. nadzw.
  • 2002–2008: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki, prof. nadzw.
  • 1989–2014: Wojewódzki Szpital w Gorzowie Wielkopolskim – ordynator Oddziału Dziecięcego

Zainteresowania badawcze:

  • Ocena poziomu insuliny, hormonu wzrostu, glukozy i kwasów tłuszczowych we krwi a rozwój somatyczno-płciowy dzieci w okresie dojrzewania;
  • Zależności między osią jelitowo-trzustkową i metabolizmem węglowodanowo-tłuszczowym a typem otyłości u dzieci w okresie pokwitania;
  • Wpływ wysiłku fizycznego na osoczowe stężenia neuropeptydu Y, leptyny, somatomedyny C, insuliny oraz innych wybranych parametrów hormonalno-metabolicznych.

Szczególne osiągnięcia:

  • Prace nad epidemiologią i leczeniem otyłości u dzieci;
  • Analiza powiązań pomiędzy typem otyłości u dzieci w okresie dojrzewania płciowego a wybranymi czynnikami ryzyka cukrzycy typu II i miażdżycy w wieku późniejszym;
  • Ocena wpływu diety redukcyjnej na zmiany stężeń wybranych wykładników hormonalno-metabolicznych;
  • Ocena biohormonalna dzieci z zaburzeniami masy ciała i wzrostu;
  • Epidemiologia celiakii u dzieci byłego województwa gorzowskiego.

Publikacje ► Wykaz

Członkostwo w stowarzyszeniach:

  • Polskie Towarzystwo Pediatryczne (do 2003 przewodniczący Oddziału Gorzowskiego);
  • Polskie Towarzystwo Patogenezy i Terapii Otyłości;
  • Polskie Towarzystwo Endokrynologów Dziecięcych;
  • Polskie Towarzystwo Anatomiczne.

Życie prywatne:

Żona Elżbieta, synowie Maciej i Paweł, nadal wspominany spaniel Ajaks.

Zainteresowania:

Historia Kościoła, muzyka Beethovena, Czajkowskiego, Chopina; spacery brzegiem Bałtyku, wędrówki po lubuskich lasach. Słabości kulinarnych nie ujawniam (nazwisko wszystko wyjaśnia).

Dyżury

dyzur Terminy dyżurów zostaną podane w terminie późniejszym.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-423
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

dr Małgorzata Mizgier

Dane

dr Małgorzata MizgierImię i nazwisko Małgorzata Mizgier
Tytuł / Stopień naukowy doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
Stanowisko asystent
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Żywienie i suplementacja diety,
  ▶ Dietetyka,
  ▶ Chemia żywności,
  ▶ Poradnictwo żywieniowe,
  ▶ Żywienie osób starszych,
  ▶ Postępowanie dietetyczne w chorobach dietozależnych.

CV

Wykształcenie:

  • Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu  dietetyka i planowanie żywienia (studia podyplomowe)
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – magister dietetyki
  • Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu – magister biologii
  • Języki: angielski, niemiecki, francuski, rosyjski

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
  • 09.2016: Pracownia Dietetyki Klinicznej oraz Oddział Kliniczny Gastroenterologii, Chorób Metabolicznych, Wewnętrznych i Dietetyki przy Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu
  • 2014–2016: Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu – nauczyciel akademicki
  • 2008–obecnie: Poradnia Dietetyczna Diaeteticus w Poznaniu – dietetyk
  • 1996-2008: Womar – dyrektor ds. rozwoju sektora spożywczego i medycznego
  • 1995-1996: Szkoła Podstawowa w Środzie Wielkopolskiej – nauczyciel

Zainteresowania badawcze:

  • Terapia żywieniowa w zaburzeniach miesiączkowania, zaburzeniach płodności, wieku menopauzalnym,
  • Żywienie i suplementacja kobiet ciężarnych i przygotowujących się do ciąży,
  • Terapia żywieniowa w cukrzycy, cukrzycy ciążowej, otyłości,
  • Zaburzenia odżywiania,
  • Dietoprofilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych.

Publikacje ► Wykaz

Uprawnienia:

  • Dietetyczne,
  • Pedagogiczne,
  • Zertificat ZDaF, Goethe-Institut,
  • Certification of Obesity Professional Education, IASO,
  • Certyfikaty z zakresu dietoterapii w cukrzycy, chorobach tarczycy, zaburzeniach odżywiania, nietolerancji pokarmowej i praktycznego zastosowania diety eliminacyjnej, dietetyki sportowej, dietcoachingu.

Członkostwo w stowarzyszeniach:

  • Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością,
  • Polskie Towarzystwo Diabetologiczne,
  • Polskie Stowarzyszenie Osób z  Celiakią i na Diecie Bezglutenowej,
  • Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Kobiet.

Życie prywatne:

Jestem pasjonatką jogi, dalekich podróży, testowania nowych potraw… w szczególności tych przygotowywanych przez innych ;-)

Dyżury

dyzur Terminy dyżurów zostaną podane w późniejszym terminie.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-312
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr Angelika Cisek-Woźniak

Dane

mgr Angelika Cisek-WoźniakImię i nazwisko Angelika Cisek-Woźniak
Tytuł / Stopień naukowy magister chemii
Stanowisko instruktor
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Biochemia ogólna i żywności,
  ▶ Chemia żywności,
  ▶ Analiza i ocena jakości żywności.

CV

Wykształcenie:

  • 2012: WSB w Gorzowie Wielkopolskim – Systemy Zarządzania Jakością (studia podyplomowe)
  • 2001: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – magister chemii

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
  • 2004-2017: Państwowa Inspekcja Sanitarna: Wojewódzka Stacja Sanitarno–Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim – Dział Nadzoru Sanitarnego – Oddział Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków; Oddział Higieny Pracy Starszy Asystent nadzoru sanitarnego w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Wojewódzki Administrator Systemu Bezpieczeństwa Żywności. Wojewódzki Administrator Systemu IMI Wymiany Informacji na Rynku Wewnętrznym Unii Europejskiej prowadzonego przez Komisję Europejską
  • Wojewódzki koordynator zespołu ds. nadzoru nad środkami zastępczymi. Rzecznik prasowy
  • 2003–2004: Zespół Szkół Ogólnokształcących nr III w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel chemii

Zainteresowania badawcze:

  • Bezpieczeństwo i jakość żywności oraz żywienia. Kontrola bezpieczeństwa żywności, systemy gwarantujące bezpieczeństwo żywności - HACCP, GHP/GMP,
  • Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
  • Nowe psychoaktywne substancje – ich oddziaływanie na organizm. Epidemiologia zatruć.

Uprawnienia:

  • Certyfikaty z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prawa żywnościowego uzyskane w ramach szkoleń w strukturach Państwowej Inspekcji Sanitarnej m. in. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, w referencyjnych Instytutach m. in. Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie.
  • Certyfikaty z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia w ramach odbytych szkoleń międzynarodowych organizowanych m. in. przez DGCCERF Francja; European Commission - DG SANTE - Health and Food Executive Agency; Bundesamt fur Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit.
  • Certyfikaty z odbytych szkoleń międzynarodowych w ramach projektu Better Training for Safer Food for Food Inspektor prowadzonych przez - Directorate-General for Health & Consumers Agency for Health and Consumers.
  • Użytkownik Forum dyskusyjnego przy Komisji Europejskiej Circa Newsgroup FCM (Food Contact  Materials).
  • Certyfikaty  menadżera jakości i pełnomocnik ds. jakości.
  • Uprawnienia auditora wewnętrznego systemu zarządzania jakością.
  • Audytor wewnętrzny jednostek kontrolujących.
  • Pedagogiczne.

Dyżury

dyzur Terminy dyżurów zostaną podane w późniejszym terminie.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-312
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

WYKŁADOWCY NIEBĘDĄCY PRACOWNIKAMI WYDZIAŁU

dr hab. inż. Rafał W. Wójciak

Dane

dr hab. Rafał WójciakImię i nazwisko Rafał Wojciech Wójciak
Tytuł / Stopień naukowy doktor habilitowany nauk o zdrowiu
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Kliniczny zarys chorób,
  ▶ Psychodietetyka.

CV

Wykształcenie:

  • 2014: Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu – doktor habilitowany nauk o zdrowiu / neuropsychobiologia
  • 2002: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia / żywienia człowieka, dietetyka, toksykologia żywnosci
  • 2008: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – magister nauk społecznych w zakresie psychologii / psychologia kliniczna
  • 1994: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – magister inżynier technologii żywności i żywienia / fizjologia żywienia człowieka

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – adiunkt ze stopniem dra hab.
  • 2010–obecnie: Gabinet Psychoterapii i Psychodietetyki – psycholog, psychoterapeuta, dietetyk
  • 2009–2010: Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim - wykładowca
  • 2008–obecnie: UM w Poznaniu – adiunkt / adiunkt ze stopniem dra hab.
  • 2007–2008: Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie – wykładowca
  • 2001–2003: Novartis Pharma/ Oncology – monitor badań klinicznych
  • 1994–2015: UP w Poznaniu – asystent / adiunkt / adiunkt ze stopniem dra hab.

Zainteresowania badawcze:

  • Neuropsychobiologia zaburzeń odżywiania;
  • Rola składników mineralnych w zdrowiu i chorobie;
  • Zaburzenia psychosomatyczne;
  • Neurofizjologia depresji;
  • Psychologia sądowa, diagnoza poszlakowa.

Publikacje ► Wykaz

Uprawnienia:

  • Advance Open Water Diver;
  • Uprawnienia prowadzenia badań na zwierzętach;
  • Diagnoza Neuropsychologiczna;
  • Uprawnienia psychologa do badań kandydatów i posiadaczy broni palnej;
  • Uprawnienia psychologa do badań sędziów i prokuratorów;
  • Diagnoza zaburzeń odżywania;
  • Psychoterapeuta psychodynamiczny;
  • Uprawnienia psychologa biegłego sądowego.

Członkostwo w stowarzyszeniach:

  • Komisja Behawioralna Nauk o Żywności i Żywieniu PAN;
  • Polskie Towarzystwo Psychologiczne;
  • Polskie Towarzystwo Psychoterapii Poznawczej i Behawioralnej;
  • Polskie Towarzystwo Psychoterapii Psychodynamicznej;
  • Stowarzyszenie Psychologów Sądowych – członek Zarządu i Sądu Koleżeńskiego;
  • Polskie Towarzystwo Terapeutyczne.

Kontakt

Gabinet gabinet: F-312
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr Piotr Kisson

Dane

mgr Piotr KissonImię i nazwisko Piotr Kisson
Tytuł / Stopień naukowy magister
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Budowa i obsługa urządzeń gastronomicznych.

Kontakt

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mgr Monika Kurzawińska

Dane

mgr Monika KurzawińskaImię i nazwisko Monika Kurzawińska
Tytuł / Stopień naukowy magister chemii
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Mikrobiologia ogólna i żywności.

mgr Elżbieta Warzybok

Dane

mgr Elżbieta WarzybokImię i nazwisko Elżbieta Warzybok
Tytuł / Stopień naukowy magister techniki
Prowadzone przedmioty Prowadzone przedmioty: 
  ▶ Budowa i obsługa urządzeń gastronomicznych.

Kontakt

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

PRACOWNIK NAUKOWO-TECHNICZNY

mgr Magdalena Trzeciak-WitkowiakImię i nazwisko Magdalena Trzeciak-Witkowiak
Tytuł / Stopień naukowy magister wychowania fizycznego
Stanowisko starszy referent

Gabinet BG-202D
Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Nr telefonu (95) 72 79 157