Zakład Dietetyki
F - Budynek dydaktyczny fizjoterapii
ul. Orląt Lwowskich 4-6
66-400 Gorzów Wielkopolski
NAUCZYCIELE AKADEMICCY
p.o. Kierownika - dr inż. Kinga Mruczyk
Dane
Kinga Mruczyk
doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
adiunkt
Prowadzone przedmioty:
▶ Żywienie człowieka,
▶ Żywienie i suplementacja diety,
▶ Analiza i oceny jakości żywności.
CV
Wykształcenie:
- 2014: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
- 2005: PWSZ w Gorzowie Wielkopolskim – prawo administracyjne i samorządowe (studia podyplomowe)
- 2004: Akademia Rolnicza w Szczecinie – magister inżynier w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
Kariera zawodowa:
- 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki (adiunkt)
- 2014–obecnie: Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu – nauczyciel akademicki (asystent)
- 2005–2014: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim, Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia – starszy asystent
Zainteresowania badawcze:
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób z nadwagą i otyłością, o zwiększonej aktywności fizycznej,
- Zanieczyszczenia występujące w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka.
Publikacje ► Wykaz
Życie prywatne:
Jestem ciekawa świata, dlatego lubię dalekie podróże, eksperymenty w kuchni oraz literaturę popularnonaukową.
Dyżury
Terminy dyżurów zostaną podane w terminie późniejszym.
Kontakt
gabinet: F-312
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
dr hab. med. Bernard Zajadacz
Dane
Bernard Zajadacz
doktor habilitowany nauk medycznych
adiunkt
Prowadzone przedmioty:
▶ Farmakologia,
▶ Patologia ogólna,
▶ Dietetyka pediatryczna,
▶ Fizjoterapia w chorobach cywilizacyjnych,
▶ Neuroanatomia i neurofizjologia.
CV
Wykształcenie:
- 2000: Akademia Medyczna w Poznaniu – doktor habilitowany nauk medycznych
- 1981: Akademia Medyczna w Poznaniu – doktor nauk medycznych
- 1974: Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie – lekarz specjalista w zakresie pediatrii
- 1966: Akademia Medyczna we Wrocławiu – lekarz
Kariera zawodowa:
- 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
- 2008–2011: Wyższa Szkoła Zawodowa w Kostrzynie nad Odrą – nauczyciel akademicki, prof. nadzw.
- 2002–2008: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki, prof. nadzw.
- 1989–2014: Wojewódzki Szpital w Gorzowie Wielkopolskim – ordynator Oddziału Dziecięcego
Zainteresowania badawcze:
- Ocena poziomu insuliny, hormonu wzrostu, glukozy i kwasów tłuszczowych we krwi a rozwój somatyczno-płciowy dzieci w okresie dojrzewania;
- Zależności między osią jelitowo-trzustkową i metabolizmem węglowodanowo-tłuszczowym a typem otyłości u dzieci w okresie pokwitania;
- Wpływ wysiłku fizycznego na osoczowe stężenia neuropeptydu Y, leptyny, somatomedyny C, insuliny oraz innych wybranych parametrów hormonalno-metabolicznych.
Szczególne osiągnięcia:
- Prace nad epidemiologią i leczeniem otyłości u dzieci;
- Analiza powiązań pomiędzy typem otyłości u dzieci w okresie dojrzewania płciowego a wybranymi czynnikami ryzyka cukrzycy typu II i miażdżycy w wieku późniejszym;
- Ocena wpływu diety redukcyjnej na zmiany stężeń wybranych wykładników hormonalno-metabolicznych;
- Ocena biohormonalna dzieci z zaburzeniami masy ciała i wzrostu;
- Epidemiologia celiakii u dzieci byłego województwa gorzowskiego.
Publikacje ► Wykaz
Członkostwo w stowarzyszeniach:
- Polskie Towarzystwo Pediatryczne (do 2003 przewodniczący Oddziału Gorzowskiego);
- Polskie Towarzystwo Patogenezy i Terapii Otyłości;
- Polskie Towarzystwo Endokrynologów Dziecięcych;
- Polskie Towarzystwo Anatomiczne.
Życie prywatne:
Żona Elżbieta, synowie Maciej i Paweł, nadal wspominany spaniel Ajaks.
Zainteresowania:
Historia Kościoła, muzyka Beethovena, Czajkowskiego, Chopina; spacery brzegiem Bałtyku, wędrówki po lubuskich lasach. Słabości kulinarnych nie ujawniam (nazwisko wszystko wyjaśnia).
Dyżury
Terminy dyżurów zostaną podane w terminie późniejszym.
Kontakt
gabinet: F-423
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
dr Małgorzata Mizgier
Dane
Małgorzata Mizgier
doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia
asystent
Prowadzone przedmioty:
▶ Żywienie i suplementacja diety,
▶ Dietetyka,
▶ Chemia żywności,
▶ Poradnictwo żywieniowe,
▶ Żywienie osób starszych,
▶ Postępowanie dietetyczne w chorobach dietozależnych.
CV
Wykształcenie:
- Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – dietetyka i planowanie żywienia (studia podyplomowe)
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – magister dietetyki
- Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu – magister biologii
- Języki: angielski, niemiecki, francuski, rosyjski
Kariera zawodowa:
- 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
- 09.2016: Pracownia Dietetyki Klinicznej oraz Oddział Kliniczny Gastroenterologii, Chorób Metabolicznych, Wewnętrznych i Dietetyki przy Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu
- 2014–2016: Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu – nauczyciel akademicki
- 2008–obecnie: Poradnia Dietetyczna Diaeteticus w Poznaniu – dietetyk
- 1996-2008: Womar – dyrektor ds. rozwoju sektora spożywczego i medycznego
- 1995-1996: Szkoła Podstawowa w Środzie Wielkopolskiej – nauczyciel
Zainteresowania badawcze:
- Terapia żywieniowa w zaburzeniach miesiączkowania, zaburzeniach płodności, wieku menopauzalnym,
- Żywienie i suplementacja kobiet ciężarnych i przygotowujących się do ciąży,
- Terapia żywieniowa w cukrzycy, cukrzycy ciążowej, otyłości,
- Zaburzenia odżywiania,
- Dietoprofilaktyka przewlekłych chorób niezakaźnych.
Publikacje ► Wykaz
Uprawnienia:
- Dietetyczne,
- Pedagogiczne,
- Zertificat ZDaF, Goethe-Institut,
- Certification of Obesity Professional Education, IASO,
- Certyfikaty z zakresu dietoterapii w cukrzycy, chorobach tarczycy, zaburzeniach odżywiania, nietolerancji pokarmowej i praktycznego zastosowania diety eliminacyjnej, dietetyki sportowej, dietcoachingu.
Członkostwo w stowarzyszeniach:
- Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością,
- Polskie Towarzystwo Diabetologiczne,
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej,
- Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Kobiet.
Życie prywatne:
Jestem pasjonatką jogi, dalekich podróży, testowania nowych potraw… w szczególności tych przygotowywanych przez innych ;-)
Dyżury
Terminy dyżurów zostaną podane w późniejszym terminie.
Kontakt
gabinet: F-312
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
mgr Angelika Cisek-Woźniak
Dane
Angelika Cisek-Woźniak
magister chemii
instruktor
Prowadzone przedmioty:
▶ Biochemia ogólna i żywności,
▶ Chemia żywności,
▶ Analiza i ocena jakości żywności.
CV
Wykształcenie:
- 2012: WSB w Gorzowie Wielkopolskim – Systemy Zarządzania Jakością (studia podyplomowe)
- 2001: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – magister chemii
Kariera zawodowa:
- 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
- 2004-2017: Państwowa Inspekcja Sanitarna: Wojewódzka Stacja Sanitarno–Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim – Dział Nadzoru Sanitarnego – Oddział Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków; Oddział Higieny Pracy – Starszy Asystent nadzoru sanitarnego w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Wojewódzki Administrator Systemu Bezpieczeństwa Żywności. Wojewódzki Administrator Systemu IMI Wymiany Informacji na Rynku Wewnętrznym Unii Europejskiej prowadzonego przez Komisję Europejską
- Wojewódzki koordynator zespołu ds. nadzoru nad środkami zastępczymi. Rzecznik prasowy
- 2003–2004: Zespół Szkół Ogólnokształcących nr III w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel chemii
Zainteresowania badawcze:
- Bezpieczeństwo i jakość żywności oraz żywienia. Kontrola bezpieczeństwa żywności, systemy gwarantujące bezpieczeństwo żywności - HACCP, GHP/GMP,
- Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
- Nowe psychoaktywne substancje – ich oddziaływanie na organizm. Epidemiologia zatruć.
Uprawnienia:
- Certyfikaty z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prawa żywnościowego uzyskane w ramach szkoleń w strukturach Państwowej Inspekcji Sanitarnej m. in. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, w referencyjnych Instytutach m. in. Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie.
- Certyfikaty z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia w ramach odbytych szkoleń międzynarodowych organizowanych m. in. przez DGCCERF Francja; European Commission - DG SANTE - Health and Food Executive Agency; Bundesamt fur Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit.
- Certyfikaty z odbytych szkoleń międzynarodowych w ramach projektu Better Training for Safer Food for Food Inspektor prowadzonych przez - Directorate-General for Health & Consumers Agency for Health and Consumers.
- Użytkownik Forum dyskusyjnego przy Komisji Europejskiej Circa Newsgroup FCM (Food Contact Materials).
- Certyfikaty menadżera jakości i pełnomocnik ds. jakości.
- Uprawnienia auditora wewnętrznego systemu zarządzania jakością.
- Audytor wewnętrzny jednostek kontrolujących.
- Pedagogiczne.
Dyżury
Terminy dyżurów zostaną podane w późniejszym terminie.
Kontakt
gabinet: F-312
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
dr hab. inż. Rafał W. Wójciak
Dane
Rafał Wojciech Wójciak
doktor habilitowany nauk o zdrowiu
Prowadzone przedmioty:
▶ Kliniczny zarys chorób,
▶ Psychodietetyka.
CV
Wykształcenie:
- 2014: Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu – doktor habilitowany nauk o zdrowiu / neuropsychobiologia
- 2002: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia / żywienia człowieka, dietetyka, toksykologia żywnosci
- 2008: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – magister nauk społecznych w zakresie psychologii / psychologia kliniczna
- 1994: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – magister inżynier technologii żywności i żywienia / fizjologia żywienia człowieka
Kariera zawodowa:
- 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – adiunkt ze stopniem dra hab.
- 2010–obecnie: Gabinet Psychoterapii i Psychodietetyki – psycholog, psychoterapeuta, dietetyk
- 2009–2010: Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim - wykładowca
- 2008–obecnie: UM w Poznaniu – adiunkt / adiunkt ze stopniem dra hab.
- 2007–2008: Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie – wykładowca
- 2001–2003: Novartis Pharma/ Oncology – monitor badań klinicznych
- 1994–2015: UP w Poznaniu – asystent / adiunkt / adiunkt ze stopniem dra hab.
Zainteresowania badawcze:
- Neuropsychobiologia zaburzeń odżywiania;
- Rola składników mineralnych w zdrowiu i chorobie;
- Zaburzenia psychosomatyczne;
- Neurofizjologia depresji;
- Psychologia sądowa, diagnoza poszlakowa.
Publikacje ► Wykaz
Uprawnienia:
- Advance Open Water Diver;
- Uprawnienia prowadzenia badań na zwierzętach;
- Diagnoza Neuropsychologiczna;
- Uprawnienia psychologa do badań kandydatów i posiadaczy broni palnej;
- Uprawnienia psychologa do badań sędziów i prokuratorów;
- Diagnoza zaburzeń odżywania;
- Psychoterapeuta psychodynamiczny;
- Uprawnienia psychologa biegłego sądowego.
Członkostwo w stowarzyszeniach:
- Komisja Behawioralna Nauk o Żywności i Żywieniu PAN;
- Polskie Towarzystwo Psychologiczne;
- Polskie Towarzystwo Psychoterapii Poznawczej i Behawioralnej;
- Polskie Towarzystwo Psychoterapii Psychodynamicznej;
- Stowarzyszenie Psychologów Sądowych – członek Zarządu i Sądu Koleżeńskiego;
- Polskie Towarzystwo Terapeutyczne.
Kontakt
gabinet: F-312
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
mgr Piotr Kisson
Dane
Piotr Kisson
magister
Prowadzone przedmioty:
▶ Budowa i obsługa urządzeń gastronomicznych.
Kontakt
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
mgr Monika Kurzawińska
Dane
Monika Kurzawińska
magister chemii
Prowadzone przedmioty:
▶ Mikrobiologia ogólna i żywności.
mgr Elżbieta Warzybok
Dane
Elżbieta Warzybok
magister techniki
Prowadzone przedmioty:
▶ Budowa i obsługa urządzeń gastronomicznych.
Kontakt
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Magdalena Trzeciak-Witkowiak
magister wychowania fizycznego
starszy referent
BG-202D
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
(95) 72 79 157